donderdag 23 augustus 2012

Duurzame politiek, bestaat dat?

De strijd om de gunst van de kiezer is weer begonnen. Alle partijen zetten hun beste beentje weer voor. Mooie plannen. Als de toekomstig coalitiepartijen hun duurzaamheidparagraaf leidend durven te laten te zijn in de onderhandelingen, dan kan een duurzaam regeerakkoord politieke realiteit worden. Eenvoudig is dat echter niet: met name de grote partijen moeten veel voorstellen veel concreter uitwerken wil er sprake zijn van een structurele verduurzaming.

Wat duurzame highlights uit de verkiezingsprogramma's:

De VVD wil lokale initiatieven stimuleren door de mogelijkheden voor energieopwekking op decentraal niveau te verruimen. Zo ontstaat er een stimulans voor slimme decentrale energienetwerken, waarbij het voor particulieren aantrekkelijker wordt zelf te investeren. Daarnaast wil de VVD inzetten op energie-efficiency. In internationaal verband streven naar steeds efficiëntere en schonere apparaten en voertuigen. Duurzaam ondernemen wordt uiteindelijk bevorderd door het principe te hanteren dat ‘de vervuiler betaalt’.

De PvdA streeft ernaar dat Nederland in 2050 een 100% duurzame energieproductie heeft. Energieopwekking voor eigen gebruik wordt vrij gesteld van energiebelasting. Zonnepanelen worden vanaf 2015 verplicht voor nieuwbouwwoningen. Er komt een nieuwe Wet Mooi Nederland. Deze wet beschermt zowel natuurgebieden als planten en diersoorten.

Het CDA kiest voor economische groei die in alle opzichten duurzaam en innovatief is. Ze willen Nederland sterk en mooi houden voor de toekomst. Het CDA wil toe naar een kringloopeconomie: van gebruik naar hergebruik; afval als grondstof. Ze vindt dat het makkelijker moet worden voor particulieren en bedrijven om zelf energie op te wekken, zodat iedreen een steentje kan bijdragen aan duurzame energieopwekking.

De SP zet in tenminste twee procent energiebesparing per jaar, zowel bij bedrijven als bij de huishoudens. De overheid ziet beter toe op de vestigingslocaties van grote elektriciteitscentrales.Via de publieke netbeheerders wordt voldoende geïnvesteerd in verbetering van de elektriciteitsnetten om de inpassing van meer duurzame energie mogelijk te maken. De grote elektriciteitscentrales gaan een deel van de netkosten betalen, op grond van het principe ‘de vervuiler betaalt’. Samen met onze buurlanden rond de Noordzee meer windmolenparken mogelijk maken.

De PVV wil dierenrechten in de grondwet en een wettelijk verbod op ritueel slachten.

D66 wil een andere weg in slaan, op naar een economie gebaseerd op hoogwaardig hergebruik, waarin de natuurlijke hulpbronnen die onze planeet levert in een eindeloze cirkel worden gebruikt. De stip aan de horizon is een Europa dat in 2050 geheel duurzaam in de eigen elektriciteitsvraag kan voorzien. D66 wil bedrijven en mensen aanmoedigen om met groene oplossingen te komen en zo op grote schaal nieuwe welvaart te realiseren. Daarom kiest D66 voor het ontwikkelen van de technologie om efficiënt van hernieuwbare energie gebruik te kunnen maken. Daarnaast wil D66 daarnaast energie blijven besparen.

Groen Links wil het belastingstelsel radicaal vergroenen, milieuvervuiling wordt duurder en arbeid goedkoper. De vee-industrie wordt omgevormd tot duurzame en diervriendelijke veehouderij en er komt een verbod op megastallen. Door een Deltawet nieuwe energie komt in 2020 twintig procent van onze energie uit schone bronnen; uiterlijk in 2050 is alle energie schoon. 4. Als onderdeel van de Europese Groenen werken aan een ambitieuzer klimaatbeleid. Er komt meer natuur in Nederland en een nationaal natuurnetwerk dat natuurgebieden onderling verbindt. Het financiële stelsel wordt duurzaam, door financiële markten strenger te reguleren en banken dienstbaar te maken aan mensen en bedrijven.

De Partij voor de Dieren wil stimuleren dat er minder vlees, vis en zuivel gebruikt wordt, door dit naar het hoge btw-tarief te brengen.Krimp van de veestapel en een verbod op ritueel slachten.Het gebruik van kunstmest en landbouwgif wordt drastisch verminderd en vervangen door biologische en organische alternatieven. Er komt een landelijk actieplan voor behoud en terugkeer van natuur in stad en dorp. Er komt een klimaatwet waarin jaarlijks oplopende en bindende verplichtingen voor het reduceren van broeikasgassen worden vastgelegd. Voor de PVDD heeft de omschakeling naar duurzame energiebronnen hoge prioriteit. Huizen, bedrijven en publieke gebouwen worden netto-energieleveranciers in plaats van energiegebruikers.

De ChristenUnie kiest voor bundelen van bebouwing en behoud van open landschappen, kansen voor krimpgebieden, hergebruik van gebouwen en gebouwde omgeving, toekomstgericht bouwen en duurzaam wonen, een nationaal natuurnetwerk om van te genieten en voor behoud van de soortenrijkdom in ons land, nieuwe natuur realiseren met draagvlak en inzet van boeren en natuurorganisaties, ruimte om geld te verdienen in het landschap, bescherming tegen hoogwater en genoeg zoet water en dus een sterk Deltaprogramma, verduurzaming van de mobiliteit, een schone, betrouwbare en betaalbare energievoorziening, omslag naar duurzame energie en ruim baan voor decentrale energieopwekking, hergebruik van afval als grondstof voor nieuwe producten.
----------------------------

Natuurlijk is dit geen uitputtende opsomming van alle punten uit de verkiezingsprogramma's en ook zijn niet alle politieke partijen genoemd. Voor een nog beter idee wat de Nederlandse politieke partijen van de natuur en het milieu vinden kan je de Groene Kieswijzer invullen.

----------------------------

www.degroenezaak.nl


Geen opmerkingen:

Een reactie posten